De nordiska gudinnorna

Saga:

PhotoGrid_1541751138662 1.jpg

Saga är prästinnan och berättaren som med sin vandringsstav och en silverblå cape ger sig ut i världen för att få del av människors egna berättelser om deras liv.

Hon är den som ser. Har en kristallkula hon ser in i och korpar som hjälper henne se bortom det världsliga. Hon kommer till mig som trollslända, i korpars läte, i runorna, i färgen blå, i sången och dikten, i drömmarnas berättelser och i det heliga systraskapet!

Saga bor på en plats med gammal kunskap runt omkring sig. Hon hänger med Oden, visdomens Gud och de dricker ur bägare (fyllda med kunskapens vatten?) och de delar sina tankar och sin kunskap med varandra.

Hon vet om ordets betydelse och att ett ord kan användas till att både skapa och förgöra. Hon ökar din klarsyn och förståelse. Hon vet att den som ser klart är också den som talar sant. Hon vill hjälpa oss hitta sagor som frigör och som för oss framåt. Hon får oss att vilja känna och uppleva, att använda tanken och upptäcka. Hon leder oss till äventyr och frihet. Hon lever mellan den gamla och nya världen och kommer med sina visioner om framtiden. Det kan vara ensamt och tufft men också belönande och ett äventyr.

Idun:

PhotoGrid_1519929319624

Hon är den yngsta av de tre nordiska Gudinnorna och jungfrurna; Saga, Skade och Idun.
Hon har guldrött hår som lyser som eld i solen, späd kropp men ändå kraft i sin röst. Hon är den busiga lillasystern med glittrande ögon och nyfiken blick. Hon ger dig spritt i benen och är jämt på väg mot nya äventyr. Hon viskar i ditt öra om älvornas dans och om trollens hemliga grottor i bergen. Hon för dig gärna ner till alvernas rike där träden pratar och vattnen sjunger.

Hon är en vandrare som inte är rädd för att gå vilse, för skulle hon gå vilse finns det alltid småfolk och naturväsen att prata med som för dig hemåt igen om du ber de.
Haha livet är en lek, en dans och en fest!
Att leka med barnen eller att retas med farfar är alltid lika kul. Men hon bryr sig om dig på riktigt och värnar om all växtlighet, om djur och natur. Hon är en skattletare och söker något ovanligt och oväntat.

Hon är inte ett barn men ännu inte kvinna. En ungdom, en jungfru. Men med kunskap och visdom så det räcker och blir över. Hon dansar in i vårt liv och medan vi roat granskar henne faller vårt liv omkring oss sönder. Hon kommer med ständig förändring, ständigt ny energi. Hon är självständig och frihetstörstande men också sårbar och naiv.
Hon har ibland en likgiltig inställning och analytisk förmåga som gör henne klarsynt.
Begränsande tankar, förmaningar och förbud är ord hon inte förstår eller bryr sig om.
Hon ser till sakers riktiga värde och visar oss att insikter är gåvor.

Vi kommer i kontakt med Idun när vi har rensat ut det gamla och gör plats för någonting nytt. Hon kommer med den stora gåvan lekfullhet och förväntan inför morgondagen.
Hon avskyr när alla känns klängiga och krävande och livet känns förutsägbart och tråkigt.

Hon vill ha roligt och är din bästa vän, om du inte gnäller och tycker synd om dig själv.
Idun föryngrar oss, tar oss tillbaka till nuet. Hon inspirerar till mod och lär oss att leva i glädje. Hon är både klok och snäll men däremot sällan väluppfostrad och timid.
Hon har en intensiv vilja att leva, att leka och att gå vidare.

Freja: 

PhotoGrid_1519930303251

Gudinnan Freja är både Älskarinna och Modern.
Hon hör hemma i det gröna Vanaheim, med ändlösa skogar, kristallklart vatten och vita stränder. Hon finns med i livets alla stora skeenden. Födsel, livet och döden. Hon finns med i skapelsens extas, i njutningens fullbordan och hon gläds åt liv och lust.

Hon har lätt till skratt men också till tårar och hon uppmuntrar dig till att känna alla känslor genuint för det finns inga bra eller dåliga känslor i hennes värld.
Hon dömer inte någon utan studerar mer nyfiket dina hyss och följer gärna med dig på livets äventyr. Hon har två katter vid sin sida som också drar hennes vagn. De kan vara små tamkatter ibland, lodjur ibland men även de största kattdjur du någonsin sett.

Hon är den givande modern som ser till att alla har det de behöver under hennes beskydd. Hon är även krigarinnan som med dubbelyxan i bältet och sin rustning och vagn kallar ut i krig när det väl behövs. Hon väljer sedan ut de krigare som stupat att följa henne till hennes rike.
Hon är härskarinnan som styr och ställer och sätter gränser där det behövs.

Hon väcker jorden varje vår och rör runt i moder Gaia så hon vaknar till liv. Får björksaven att stiga och fåglarna kvittra igen. Hon är häxan, drottningen och älskarinnan i ett. Hon står för fruktbarhet och generositet och hon bringar överflöd om du ber om det i ditt liv.

All natur, alla djur och alla element lyder under hennes domän – hon är den stora Gudinnan. Hon uppmuntrar dig att plantera och så i jord för att känna jordens kraft. Den röda närande kraften. Freja är stark när vi lever i cykler där livs och dödskrafter får verka och föda fram mer liv. Som våra årstider, månens växande och döende och kvinnans egna måncykel då hon blöder.

Kvinnor kallar på Freja när de ska föda just för att hon är livets gudinna. Hon finns med när vi planterar frön och när vi ger näring åt jorden med vårt blod. Hon lever i månens faser och är en stor magiker. Hon vet hur man förändrar vävens själva mönster. Freja kommunicerar med världens alla väsen genom liv, död och kärlek. Som völva och magiker är hon oöverträffad. Völva betyder ”stavbärare” och staven är ett tecken på rang.

Hon är den som njuter, hon är den som älskar. Hon är den som bjuder in passion och livslust i vardagen. Den mänskliga kroppen är en av hennes många tempel. I en kvinna som älskar sin kropp – dess blod, dess muskler och rytmer – gör hon sig gärna tydlig en stund och ökar förtrollningen ännu mer. Den sexuella akten är en kraftfull hyllning till den andliga kroppen. Därför är den alltid helig om den används i njutning för alla involverade.

Hon är den vackraste av alla gudinnor med hår som glänser i eldens alla färger, från bländande ljusblont till lysande röda toner. Hon har vackra fötter, starka fylliga ben som klarar av att både sitta stadigt på en bar hästrygg och att hålla fast en man mellan sina lår om hon inte är färdig med honom än. Hon har en vacker lite rundad mage som är stark men också visar att hon fött barn. Hon har stolt hållning och en fyllig byst. Håret är utsläppt och böljar i vinden eller vackert flätat med band.

Hon är givmild och vänlig men kommer du med hårda ord får du snabbt veta din plats.
Hon tar det hon vill ha och ber inte om ursäkt för det. Hon vet vad hon är värd. Allt!

Sunna:

PhotoGrid_1523914959004

                           🌞       🌞       🌞       🌞       🌞       🌞       🌞

Sunna eller Sol som hon också kallas är en av asynjorna och är himlens brud.
Sunna/Sol färdas varje dag över himlavalvet bakom två hästar. Árvark (”den tidigt vakne”) och Allsviðr (”den mycket snabbe”).

Hon värmer jorden och får frön att växa, hon ger oss ljuset så att vi kan se färgerna och formerna. Hon visar livets goda sidor och väcker livslusten, hettan och den sexuella energin. Men utan tillräckligt med fukt och svalka blir hennes strålar förödande. Hon är både livsgivande och dödsbringare. Moder, Krigare och Älskarinna – hon när, beskyddar och älskar med samma intensitet.

Sunna känns som en moder eller syster. En stöttande storasyster du får trygghet och support från. En lillasyster med härligt uppiggande energi som ger dig en kick precis när du behöver. En klok mor som skickar dig varma kärleksfulla hälsningar och bara vill dig väl och stöttar dig i vått och torrt.
Hon står för framgång och hälsa och uppmanar oss att samarbeta, gärna i cirkel för den är en inkluderande form att arbeta i. Hon får hjulen att snurra och håller livsglöden vid liv året runt.

I kvinnlig vänskap finns möjlighet att vara en Sunna för varandra. Att lysa på varandra och få den andre att växa. Detta väcker och stärker den kvinnliga kraften, inte bara i dig och mig utan sprider sig som ringar på vattnet över hela jorden i den så kallade livsväven. Den vi alla är med och väver. Varje dag. Tillsammans. Se till att väva in vackra mönster och glädje och kärlek till livet och varandra. Att vara någons Sunna innebär att fokusera på det som är roligt, uppmuntra talanger, ge energi, glädjas åt varandras framgångar och emellanåt vara en axel vid motgång och sorg.

Sunna lär oss om energi. Hur du riktar ditt fokus och din energi påverkar allt i ditt liv. Tid och energi är allt vi har. Din uppmärksamhet får saker att växa. Vad väljer du att lysa på? Viljan och valet. Vad är det du vill och vad kommer du välja in för energier i ditt liv?? Dessa stora frågor kräver din fulla uppmärksamhet och kan kännas jobbiga i dagens större valfrihet.

Krigarinnan Sunna bär en brinnande sköld som skyddar henne från omvärlden och gör det möjligt för henne att ha en plats i sig själv. Skölden strålar ut från solar plexus 🔆och ligger runt hela din aura som ett hölje. Om skölden är stark lyser människan upp och syns i mängden. Det krävs mod att ta plats. Man måste stå för det man säger och gör, och man bör vara beredd på att bli ifrågasatt och ibland förlöjligad. Men världen behöver och väntar på att fler kvinnor ska börja våga sig utanför ramarna och börja leva det livet de vill leva och följa sina drömmar. Kvinnor som har stärkt sin sköld och som vågar synas. Stöttad av lika modiga systrar blir vi starkare och kan lysa klarare.

-Skin och stråla kära syster viskar hon i ditt öra..

Älskarinnan Sunna är hon som vågar ta plats, hon som släpper på hämningarna och vågar leka, skratta och njuta till fullo. Hon är den naturligt givande och som inte räds ta för sig och som älskar att få dela med sig av sina gåvor och sitt tempel, sin kropp, till dig. Hon utmanar dig är vara närvarande och sinnlig och vill möta HELA din varelse inte bara din kropp. Då får det hellre vara.

Kvinnor behöver sitt egna space. Rum där de kan skapa, diskutera, fira, yoga, ha ceremonier, trumresor, meditationer. Platser där vi kan lysa på varandra och på det vi vill ska växa och där vi kan upptäcka oss själva och våra medsystrar i lugn och ro.
Detta uppmuntrar hon oss att skapa själva så att du får möjlighet att göra de saker du behöver för att må bra.

Frigga:

PhotoGrid_1524069651231

 

Frigga är den allvetande gudinnan och den moderliga husfrun. Hennes boningshus Fensalar är stort och praktfullt och rymmer många salar och förråd. Hon ser till att alla i hennes omvårdnad har mat, hus, hem och härd. Hon beskyddar många men har prioriterat barnafödande och familjen.
Hon är Odens fru och tillsammans har de sönerna Balder (den starke) och Hermod (krigsmodet).

Friggs söner togs ifrån henne på grymmast tänkbara vis, medan hon såg på, men hon förtvivlade inte. Trots det är Fensalar, de våta hallarna, i de träskmarker där Frigg sörjer över Balders död, ständigt är våta och kalla av hennes gråt. Sedan inträffar ”Friggs andra sorg” när Ragnarök kommer, och Oden slukas av Fenris, men först efter att ha förorsakat vargen mycken skada invärtes.

Frigga (den älskliga) tillhör asarnas släkte. Hon är den främsta och visaste av asynjorna. Hon är god och givmild men vet också när det är dags att putta ungarna ur boet för att de ska lära sig att stå på egna ben. Hon tar fram krigarinnan i sig och svingar sitt svärd när hennes ungar behöver skydd men kliver också in i skuggan för att se sin dotter svinga svärdet själv.
Hon vet att det hon sår kommer hon också att få skörda. Hon är en fredsmäklerska och har vett nog att veta att en byteshandel eller överenskommelse bäst görs med finess och en gnutta manipulation. Med god vilja givetvis. Hon är rättvis. Hon fick hjälpa Oden med detta och de va ett vinnande par och arbetade bra tillsammans.
Hon har vetskap om alla människors öden, men hon har för vana att inte yppa vad hon äger visshet om. Om man åkallar Frigga är det svårt att veta vilket svar man får.

Frigga ”känner alla hemligheter” får vi veta i Eddan, till och med Odens innersta tankar. Oden – som är den nordiska urbilden av trollkarl och magiker har alltid vänt sig till gudinnorna för att söka kunskap och för att utveckla sin magi. Han blev kallad omanlig och de hånade honom men han visste att det va ett billigt pris för att nå kunskap.

Hennes tjänstekvinna heter Fulla (fullkomlig) och hon bär Friggas skrin och vårdar både henne och hennes ägodelar. Fulla är fullständigt invigd i Friggas alla förtroliga råd. En annan tjänstekvinna heter Gna (den outtröttliga) och hon är Friggas budbärare då ärenden ska utföras i olika världar. Gna äger hästen Hofvarpner (han som kastar med hovarna) och han springer lika gott genom luften som på vatten.

I likhet med Freja har Frigga en falkdräkt som gör att bäraren kan färdas i skyn. Några påstår att fredagen är hennes dag andra anser den är kallad efter Freja. Vissa säger också att Freja och Frigga är samma person. För mig är det både och.

Freja kanske är den yngre versionen av Frigga. Med mer upptäckarlust och mer nyfiken och sensuell energi. Frigga den något äldre lite mer lugnare och tryggare. Detta exempel på hur människan fastnar i kategorier och det klassiska begreppet ”Horan och Madonnan” visas även här. Jag vill härmed frigöra alla kvinnor från denna dualitet och ge er tillåtelse till att känna er som BÅDE horan och madonnan och allt däremellan precis som du önskar. Ingen ska komma och sätta etiketter på mig! Min värld är tillåtande och accepterande. Såå underbart.

Frigga har en mörkblå mantel, som är himlavalvet, också den stjärnbeströdd. Hon sägs ju spinna molnen på himlen, och Friggerocken eller Friggs spinnrock är det gamla svenska namnet på stjärnbilden Cassiopeja.
Hon är en härskarinna som styr över sitt rike med en beskyddande hand. Hon väljer vem eller vad hon tar under sina vingar och kallar sitt barn. Hon väljer älskare och älskarinnor efter behag och ger av sig själv på ett osjälviskt sätt men kräver din fulla uppmärksamhet och respekt för hon värderar sig själv högt. Vid ett tillfälle då hennes man Oden va borta länge lät Frigga Odens bröder Vile och Ve ta över de göromål som kan förväntas av en make. Att ligga ensam i sin kammare va inget för Frigga.

Frigga har makten och sin största kraft hemmavid. Hon bär ett läderbälte kring midjan där det hänger nycklar till alla hennes fyllda förråd och gömmor. Hon har kunskap nog att hålla förråden påfyllda också inför vintern och mörkret.
Nu är det skördetider och Frigga är generös och kommer med gåvor om du ber henne. Denna tiden på året ska vi också skörda de idéer och projekt du påbörjade i början av året. Tacka för det du kan skörda just nu!

För att få nycklarna till de förråd du behöver ska du nu rensa ut i din garderob och i dina förråd så det nya kan få plats. Gör rum och gör rent och städa ut gammal stagnerad energi! En redan fylld bägare har inte rum för något mer, eller hur?

Rán:

PhotoGrid_1535833989980

 

Ran är havsgudinnan och vågornas mor. Hon leder oss till rytmerna och till ständig rörelse. Det är hon som fångar in drunknande män i sina nät och tar dem med till sina salar på havets botten, till det dödsrike som hon råder över. Sjömän har alltid haft respekt för henne och hennes döttrar som skapade stormar och höga vågor ute till havs.
Havsdjupen är en bild av det omedvetna och det är en bra bild: bara några procent av havsdjupen är utforskade och det hittas ständigt nya livsformer man aldrig sett förut.
I många begravningsritualer skickades den avlidne ut i båt över vatten för att nå dödsriket. I denna aspekt är Ran själva elementet som bär de döda vidare. Hennes makt slutar inte efter döden utan hon transporterar dem som väljer vattnets väg till de evigas rike.
Ran är också en krigarinna. Hennes vapen är hennes nät – det som fångar in och tillintetgör. Att ”klättra ner i Rans säng” är detsamma som att drunkna och havet kallades förr ”Rans väg”. Men nätet har en dubbel betydelse. Den kan också användas att fånga in sådant vi vill ha. Då blir nätet ett verktyg och för rikedom.
 
Hon och hennes make Ägir tillhör båda jättarnas släkte och tillsammans har de nio döttrar som har namn efter havets vattenvågor. Talet nio är helhetstalet i fornnordisk myt.
 
1. Himingläva som betyder ”den himmelsklara”.
2. Dufa som kan betyda ”duva”, men är även en slags våg.
3. Blodughadda, som betyder ”den med blodigt hår”.
4. Hefring.
5. Unn.
6. Hrönn.
7. Bylgja, som på isländska betyder bölja.
8. Båra som bland annat kan vara en tsunami el Dröfn, som betyder
”vågtopp”.
9. Kolga
 
Egentligen borde Ran i modern svenska uttalas som ”rån” och detta kan jämföras med olika rån som sjörået och skogsrået.
 
I Rans rike finner vi andlighet, känslor och erotism. Hon är en älskarinna och en del av det som får oss att njuta av varandet. En bild av Ran är Havsrået. Denna sexuella varelse – liksom sjöjungfrun och sirenen – är mest känd för att locka män i fördärvet. I ett samhälle där kvinnans sexualitet begränsas är det inte svårt att se kopplingen till att den stora modergudinnan har krympt till en självisk barbröstad havsvarelse.
I Rans värld hittar vi också en version av systerskapet. Kvinnliga varelser som speglar sig själva i varandras skönhet. En värld där den kvinnliga anden och kroppen uppskattas på ett hämningslöst sätt.
 
Tyvärr är vårt stressade samhälle hetsat till att hitta snabb tillfredsställelse. Tillsammans med gammal sexualmoral trubbar detta våra sinnen. I Rans värld finns en djupare mer innerlig väg som handlar om njutningen att vara kropp, känslor och ande. Den handlar om att släppa taget om hur saker och ting ska se ut eller vara på ett speciellt sätt och istället vila i nuet och våga visa sig sårbar och öppen för njutningen. Att se in i varandras ögon är att släppa in din partner i ditt innersta och det som finns där kan skrämma. Brukar du gömma dig bakom intellekt eller ilska kan du bli rädd för det som flödar fram. Men den som vågar har stora gåvor att hämta. Potentiellt är det också vägen till stor njutning.
 
Jag ser Ran som de tre olika aspekterna av Gudinnan:
 
Sjöjungfrun som finns i grunda vatten och som lockar ner dig för att leka i vattnet och ha roligt. Hon vill få dig bekväm att bada i dina känslor och ta ansvar för att du känner som du gör. Att du ska bli uppmärksam på ditt inre liv.
 
Modern som tar dig i sin famn och vaggar dig tryggt i vågorna. Hon låter dig vila och känna in vad som rör sig nere i ditt inre väsen. Om det är något som skaver och gör ont. Dina känslor du ofta stänger inne vill hon visa dig att det är dags att släppa taget om och få dig att möta de. Behovet av kontroll blir du medveten om här.
 
Haggan som är den som lurar nere i djupet som ropar eller drar ner dig dit för att möta ditt mörker och dina innersta hemligheter öga mot öga. Med kärlek förstås. Hon är inte farlig men skrämmande. Hennes önskan är att du ska sluta ignorera delar av dig som du behöver möta, som får dig att växa dig stark och att älska dig själv mer. Ett inre växande. Här släpper du kontrollen och kan gå genom rädslorna.
 
På Skandinaviens västkust finns ett antal platser som var och är uppkallade efter Ran.
* Ranrike – Ett rike som inbegrep norra Bohuslän och södra Oslofjorden.
* Ranheim – Var en kultplats från folkvandringstiden till kristnandet av Norge, nu ett område i Trondheim
 
Jag försöker stärka mina väninnor och kvinnor i min närhet att just njuta mer. Lära känna sina egna kroppar mer och uppmuntra deras partners att föra in mer lek och upptäckarlust i sängkammaren. Det är dags att vi tillsammans tar mer ansvar för att kvinnan i förhållandet ska kunna njuta minst lika mycket som mannen.
 
Vatten i tarotkort och drömtydning står ofta för känslor.
Utbrändhet kan ses i ett andligt perspektiv. Det är för lite vatten. I alltför späckade scheman finns ingen plats för djupare känslor, drömmar och flöde. Det finns inte tid för att känna in sin egen rytm. Till slut brinner vi upp.
Våran kropp har också en rytm precis som andra himlakroppar har sin rytm och tidvattnet följer månen. Bra rehabilitering vid utbrändhet är simning, promenader vid vatten och meditation.
Vatten är det kvinnligaste av det kvinnliga. Det är också det starkaste elementet; inga vapen kan skada det, det viker sig och omfamnar, bär eller dränker. Vatten släcker elden och droppen urholkar stenen. Det är ett element som lär oss förmågan att bära och lagra kraft.
 
Att rena sig i vatten. Vi stiger i som en person och ur som en annan. Om det är kallt blir doppet ett sorts offer. Att offra sin bekvämlighet kan skapa starka band med Gudinnan. Ibland är det konkreta handlingar som får oss att bryta igenom. Att bada i hav eller sjö vid fullmåne mångdubblar vattenelementets renande och helande egenskaper.
Att bada i badkar är också ett effektfullt sätt att återställa kropp och själv vid behov. Använd gärna salter, levande ljus och aromoljor för att göra dig red ceremoni.
Sitt vid vatten och sjung dina vackraste sånger eller viska fram mjuka ord som betyder mycket för dig. Vattnet bär dina meddelanden långt över världen. De kan också regna över dig eller någon annan person en dag längre fram när du minst anar det och behöver det som bäst.
 
Ran har alla delar i sig. Hon är den lilla ån, den forsande älven, den lockande sjön, det stilla vattnet, den rasande stormen, det djupa havet och det lilla svarta tjärnet mitt i skogen. Så omfamna alla dina delar. Låt det flöda av tankar, låt kroppen få röra på sig, låt känslorna rusa och låt dig själv ta den platsen du behöver. Ett stilla vatten härsknar och ruttnar till slut. Det behövs rörelse för att det ska finnas liv.
Källor: Mig själv, Ran genom mig, Wikipedia och boken ”Nordiska Gudinnor” av Sofia Axelsson.
 

Hel:

PhotoGrid_1538955806159
 
Här i norden tros vi ha dyrkat gudinnan Hel i minst 15 000 år. På platser som tidigt befriats från istidstäcket längs med den norska Atlantkusten – via de värmande golfströmmarna, har man funnit över 500 boplatser och ett par hundra namn med anknytning till Hel. Det finns ca 2-3 000 geografiska namn/platser i Norden varav några större och mer framträdande som av Hel välsignade platser såsom Hel-signade fors (=Helsingfors), Hel-signade ör (Helsingör), Hel-signade borg (Helsingborg) och Helsignade land (Hälsingland).
 
Hel är det i särklass vanligaste för- eller efterordet inte bara i Norge utan i hela Norden. Trots detta är det väldigt lite som kunskaps förmedlas om vår ursprungsgudinna. Gudinnan/Moder Jord är ofta synonymt med grottan (naturskötet) som är livets/ folkets ursprung.
Isländska – Hellir = grott
Norska – Hell = klippgrotta
Svenska – Häll = blottad bergsgrund, klippa
Finska – Helvä = beskydd, Helle = värme, Heila = hel
 
När asarna kom till Norden försökte man göra sig av med den stora Helgudinnedyrkan och man belade henne och hennes dyrkare med straff/vite som blev Hellsvite (=helvete).
Enligt Snorre störtade Oden ner Hel i underjorden och ett nytt verb infördes där ordet Hel skulle varda synonymt med dölja och gömma vilket blev mer vanligt i tyskan än i svenskan. I vårt nordiska språk har vi istället lyckats bevara Hels sakrala namn – betydelse som i exempelvis;
Helig = som man ägnar religiös dyrkan, som står i förbindelse med det gudomliga
Helga = göra eller hålla heligt
Helgd =helighet/okränkbarhet
Helg = högtid
Helgelse = gemenskap upprättas mellan människa och Gud
Helgedom = tempel kyrka
Helgon = helig
Hela = bota, läka
Helbrägda = frisk, botad
Helbrägdagörelse = genom övernaturligt ingripande
Helgjuten = enighet, allt igenom äkta
Hell = var hälsad!
Hel = fullständig Helst= hellre än allt annat
 
Hel är Lokes och jättinnan Angerbodas enda dotter och hon har två syskon; Fenrisulven 🐺 och Midgårdsormen 🐍som också de har dåligt rykte. Hennes vanskapta utseende gjorde att hon skulle synas väl även om hon befann sig i en hop på tusen kvinnor. Fornnordiska beskrivningar av Hel beskriver en gudinna till hälften blåsvart till hälften likblek och hon är perfekt balans mellan mörker och ljus. Hon har till hälften en gammal kvinnas kropp och till hälften en ung kvinnas kropp med halva ansiktet i dödens rike och halva i livets. Liv och död finns alltid sida vid sida. Hon såg alltid dyster och grym ut och blicken var nedslagen.
 
Oden tog beslutet att förvisa henne ned i dimmorna och mörkret, den värld som ligger under de andra. Det kallas Helheim eller bara Hel och som av somliga anses som ett slags motsats till Valhall. Den här mörka och kalla boningen är belägen i Nifelheim, på den lägsta platsen i den nordiska mytologins universum. Detta ligger under en av Yggdrasils nio rötter.
Oden bestämde att hon skulle ha uppsyn över de döda, alla de som dog av sjukdom eller hög ålder i de nio världarna. Efter detta va gudarna nöjda, nu slapp de åtminstone henne i Asgård.
 
Hel gjorde sig hemmastadd på sina vidsträckta marker där hon regerade över sitt dystra dödsrike. Hon omgärdade dem med höga stängsel och stängde till med mäktiga grindar. Där byggde hon sin sal, som hon kallade Eljudne, den regnvåta. Tröskeln ditin är brant och hög och heter Fallfördärv, hennes träl kallas Gånglate och trälinnan heter Gånglata. Hels matskål är Hunger och kniven är Svält. Hon har en säng som heter Sjukläger och runt denna ett omhänge som kallas Glänsande ofärd. När man ser henne ridandes på en trebent häst är hunger och sjukdom att vänta.
 
Dödsdrottningen Hel hittar vi djupt inom oss själva, bland bortglömda rädslor och förlorade drömmar, bland skräp och bråte och i vårt medvetandes allra mörkaste vrår.
Namnet Hel är inspirerande i sin enkelhet. Att vara hel är att inte gömma undan något utan att låta alla våra sidor vara med. Namnet betyder egentligen ”det höljande” vilket betyder det som skyler, övertäcker, döljer.
Hel är död, sjukdom och förruttnelse. Hon är förlust, depression och handlingsförlamning. Hon är kyla och mörker. Men den svarta gudinnan är inte ond utan en god häxa, en örtkunnig gumma, en barnmorska som hjälper dig föda fram ett sannare jag och i sin roll som dödsgudinnan är hon en vänlig famn vid den dödssjukes säng. Att fly från döden tar mycket energi från den moderna människan men den som vågar erkänna att döden finns, och som står ut med den insikten, har ett stort försprång.
 
Hel är med dig i de stora transformationerna där döden är den största transformationen, förvandlingen bort från denna värld. Hon är Gammelmor 👵, men ingen mild tröstande mormor. Hon är den kloka haggan som vet att det ibland krävs hårda nypor för att förvandla ett trasigt jag till något mer helt och hon har många ess i rockärmen för oss som vågar närma oss henne med vördnad.
 
Hel för oss igenom de processer vi oftast vill slippa. Hon tar oss igenom det vi inte vill se dit vi inte vill gå. Det handlar om att släppa taget, ta bort, avsluta och transformera saker, relationer, minnen och gamla sår. Sorg, tungsinne, vemod och eftertanke är Hels bundsförvanter. Men genom att lära känna de går vi också igenom transformation, och genom transformation sker djup läkning. Det värsta vi kan göra mot oss själva är att ignorera, trycka ner och låtsas som att det som skaver och gör ont, inte finns. Där finner du aldrig läkning. Vägen vi borde gå är genom; Acceptans över att ”Nu befinner jag mig här” och Intention ”Vart vill jag nå”. Ett utgångsläge och ett mål.
 
Hel ändrar maktstrukturerna och världens tillstånd genom att ändra vårt kollektiva medvetande. 🌐 När kvinnor och män är jämlika 👫, när Naturen 🌳och Moder jord 🌎vördas, när ras inte avgör hur vi behandlas, när vi lyssnar på vad våra barn 👧🧒 har att säga, när gamlas kunskap respekteras 🌀, när ekonomi och teknik tjänar alla människors bästa; då har en revolution tagit plats och den gamla världsordningen raserat. Detta kommer vara svårt för många för det finns de som tjänar stort på världens kollektiva rädsla. De vars status och ekonomiska fördelar är förankrade i människans skräck för ensamhet, värdelöshet och död. Dessa existentiella rädslor är Hels domäner. Hon känner dem och hon har vad som krävs för att möta dem. Hon kan lära oss förhålla oss till dem och därmed minska deras inflytande på oss. Om den mörka gudinnan återtar sin plats i vårt medvetna sinne förändras världen till det positiva.
Hur vi behandlar våran planet 🌎, vårat hem är också hur vi behandlar oss själva. Hel känner det. Att vi förgiftar hennes vatten, släpper ut toxiner i luften och skövlar hennes skog är som att förgifta vårat eget blod, äta skräpmat och att andas in smutsig luft. Det är dags att vi tar hand om allt detta på ett mer kärleksfullt och ansvarsfullt sätt.
 
Jag avslutar med en uppmaning jag fick av Hel:
-Ge människorna det de behöver, inte det de vill ha!
 

Skade:

 
PhotoGrid_1541190269980
 

 

Skade kommer med snön och är en jaktgudinna som jämt bär med sig sin pil och båge. Hon är de vida viddernas gudinna som väcker den vilda kvinnan i oss. Hon väcker delen i oss som vill jaga, yla med vargarna och bada naken i mitt i vintern för att känna oss levande! 
Hon vill röra sig fritt, är självständig, hon kräver sin hämnd om hon blivit sviken och är inte rädd för att vara ensam.
Hon kom till Asgård, gudarnas boning, för att hämnas sin pappa, jätten Trym, som dödats av asaguden Tor. Hon bar full krigsutrustning – hjälm, brynja och vapen.
Gudarna erbjöd Skade skadestånd i stället för hämnd – hon skulle få gifta sig med en av gudarna, men var tvungen att välja genom att se på deras fötter. Skade ville gifta sig med Balder och tänkte att de vackraste fötterna måste vara hans. Men det var fel! De fötterna satt i stället på havets gud, Njord. 
För att muta Skade kastade Oden också upp Tryms ögon på himlavalvet, där de blev till stjärnor, vilket gjorde Skade glad. 
Skades eget villkor för att inte hämnas var att gudarna skulle få henne att skratta. Loke knöt då ett rep runt skägget på en get och den andra änden vid sin pung. När geten hoppade, Loke skrek och slutligen ramlade rakt i knät på Skade, då log hon äntligen.
Äktenskapet mellan Skade och Njord blev inte lyckat. Njord ville bo i sin boning vid havet och höra måsarna skrika. Skade ville bo i fjällen, och höra vargarna yla vid sitt Trymheim. De kom överens om att bo nio nätter på vartdera stället. Men de stod inte ut med arrangemanget så länge, utan bodde sedan var för sig. I fjällen trivs hon bäst och som skidåkerska och pilbågeskytt är hon svår att slå. 
Namnet Skade betyder ”skugga”. Alla som känner den Jungianska psykologin vet att Skuggan är den del av vårt individuella och kollektiva omedvetna som vi ännu inte har gjort medvetet. Häri ligger stora mängder personlig energi gömd. Den som vill hitta kvinnlig, bortglömd styrka gör klokt i att lära känna Skade för hon är känd som gudinnan skapt att hitta det som är gömt.

Hon är en Drottning över Skuggorna, Dödens Moder. Hennes namns rötter kommer från gotiska skadus, gammelengelskan sceadu ”skugga, skepnad”. Skadi var skuggan dit alla gudar gick vid domedagen. Precis som Scotia var Skadi en Mörkergudinna, som Svarta Kali.

Precis som Svarta Kali, utförde Skadi en årlig blodrit med manligt blod, för ett gott år till landet. Männen gjorde också blodriter på ungefär samma orsak när de jagade och hade riter efteråt med djurets blod, och sitt eget blod som de gav till Gudinnan.

Det finns forna riter där man kastrerade hjältar och penisen gavs till Gudinnan Skadi och då kallades hon Mörnir (trollkvinnan).

Skadi var en mörk tvilling till Freyja, och praktisk taget identisk med underjordens gudinna Hel. Skadi var en gång Jordgivare, den som gav människorna liv och den som slukade upp sina barn…födelse och död..

Hela Skandinavien är döpt efter henne och ursprungligen hette det ”Scadin-auja” vilket betyder Skadis land.

Bland de gamla kelterna kallades/var hon Scatha, Scath som blir skata på svenska. En av mina favoritfåglar!
En annan variation av hennes namn är Skuld som gavs till en av nornorna, den gammal Haggan. Hon är den som river ner och spinner ödestrådarna som styr varje människas liv, från födseln till döden.
Skade visade sig för mig när jag va ute i vinterskogen på andra sidan sjön i början av januari. Hon visade hur hon sköt iväg sin pilbåge i alla 4 riktningar och att de markerade hennes gränser. Att det är vad vi väljer för väg i livet och i vilken riktning vi vill gå som är viktigt, inte vad andra säger åt oss ska vara vår väg. Hon känner de stigar som vuxit igen och leder oss mot Gudinnekraften, i vilken form den än må visa sig.
 
Källor: ”Nordiska Gudinnor” av Sofia Axelsson, Wikipedia, Nordisk mytologi och mig själv.
 


Skade
Kom Skade med bågen i din hand
och med korpen i skyn
hon som är din guide
med sin skarpa syn
 
Kom Skade med visdom i ditt tal
Och värme i din röst
du som går med vargar
vinter, vår, sommar och höst
 
Kom Skade du vilda kvinna
Med din glödande blick
Du som ger svar på tal
På frågan du fick
 
Kom Skade du frostens gudinna
Med kylans bitande hand
Ta mig ut på sjöns frusna lager
För att se ditt vackra land

Dikt: Anna Björklund